Viziune si Imaginatie | Bogdan Photography Viziune si Imaginatie | Bogdan Photography

Viziune si Imaginatie

 

 

Nu conteaza cat de perfomate sau scumpe sunt echipamentele fotografice pe care le folosesti si nu conteaza cat de bine sti sa intrebuintezi aplicatiile de editare foto.

Daca nu ai viziune si imaginatie este in zadar.

Deci care sunt acele deprinderi si abilitati care te pot face un fotograf bun ? Cu alte cuvinte, ce ar trebui sa facem ca sa devenim niste fotografi iscusiti ?

Trebuie sa fi in locul potrivit, la momentul potrivit. Cum poti face asta, este doar o chestiune de noroc, ati putea spune. Da este adevarat, dar daca preferi sa iti cheltui toti bani pe echipamente scumpe, in loc sa ii cheltui pe excursii si calatorii care iti pot da ocazi a sa faci fotografii reusite, atunci nu poti spune ca nu esti norocos. Ati inteles ce vreau sa spun, de multe ori, norocul, si-l face omul cu mana lui. Pentru a fi in locul potrivit la momentul potrivit, trebuie sa calatoresti mult pentru a-ti crea ocazia sa fi fata in fata cu momentul magic.

Chiar si asa, fiind in locul potrivit la momentul potrivit, poti sa ratezi fotografia daca nu setezi camera corespunzator, daca nu incadrezi cum trebuie, daca nu folosesti perspectiva potriva etc etc. Dar toate aceste probleme pot fi evitate intr-o mare masura exersand sa faci fotografii in mod frecvent. Folositi camara foto din dotare pe cat de des posibil. Acesta este singurul mod in care iti poti corecta sau imbunatatii abilitatile de fotograf. Cu aceasta abordare veti invata repede sa profitati de fiecare moment pentru a fotografia scena potrivita.

Folositi echipamente foto bune. Tocmai ce am afirmat mai sus ca acest lucru nu este foarte important! Ei bine, echipamentul folosit este important, dar nu trebuie sa exageram investind mereu in echipamente foto noi si scumpe. Piata camerelor foto si a obiectivelor este foarte dinamica si pentru a fi competitivi, toti producatori de asemenea echipamente, lanseaza destul de frecvent echipamente noi, dar asta nu inseamna ca noi si trebuie sa le cumparam. Alegeti-va un sistem foto si folositi-l pe acesta pana cand observati ca el incepe sa va limiteaze posibilitatile de a face fotografii. Acest lucru inseamna ca ati progresat, ati invatat lucruri noi si e posibil sa aveti nevoie un echipament mai bun pentru a putea face toate fotografiile dorite. Oricum, nu trebuie sa va faceti griji ca ar trebui sa va schimbati camera cu una mai bun in mod frecvent. Daca sunteti incepator va dura ceva pana cand acest lucru va fi necesar. Daca deja sunteti un fotograf pasionat care are echipamentele foto potrivite si pe deasupra si cu ceva experienta, acest lucru va dura si mai mult :-). Curba de invatare a fotografiei este exponentiala, cu cat sti mai multe lucruri despre fotografie cu atat mai mult va dura pana vei inveta alte lucruri noi.

As vrea sa mai subliniez un lucru la capitolul “Ce echipament foto folosesti ?”. Este foarte intalnit cliseul “Nu conteaza ce camera foto folosesti, daca esti un fotograf bun, vei face fotografii reusite“. Afirmatie total falsa. Este adevarat totusi ca nu trebuie sa folosesti cea mai scumpa camera foto si nici cele mai bune obiective de pe piata pentru a face o fotografie reusita, dar ceea ce va pot spune cu siguranta este ca nu poti face fotografii bune cu orice camera foto.

Perfectioneaza-ti abilitatile in editarea foto. Asta e tot ce trebuie sa faci. Sa folosesti aplicatiile de editare foto intr-un mod corespunzator si totul este rezolvat. Din nou, NU este chiar asa. Folosirea corecta a aplicatiilor de editare foto se invata destul de greu si necesita timp, dar odata acest lucru invatat va fi cu siguranta de folos in a aduce valoare fotografiilor voastre….oricum nu traiti cu impresia ca veti face miracole. Asa cum am spus intr-unul din articolele precedente, va puteti imbunatii fotografiile folosind tehnici de editare adecvate, dar din pacate nu veti putea transforma o fotografie slaba intr-una buna.
Oricum, post-procesara corespunzatoare a fotografiilor, este una din abilitatile cheie pe care un fotograf bun trebuie sa le posede.

Exista un cult al fotografiei pure – purism fotografic sau minimalism, iar adeptii acestei ideologii nu isi post-proceseaza imaginile. Adica ce le da camera este fotografia finala. Nu e nimic rau in asta. In general sunt mult mai multe persoanele care nu editeaza imaginile decat cele care o fac, dar majoritatea acestora sunt fotografi amatori pentru care fotografiile sunt doar simple amintiri si care nu trateaza fotografia ca pe un hobby. Din punctul meu de vedere, daca iti place sa faci fotografii, fotografia este un hobby pentru tine si vrei sa scoti tot ce e mai bun dintr-o imagine, nu este recomandat sa sari peste post-procesare.

Cititi mult despre fotografie in general. In zilele noastre informatia, de orice natura ar fi ea, este foarte usor de obtinut.Carti cu toate subiecte discutate mai sus pot fi gasite in orice librarie. Mai mult de atat, toate aceste informatii sunt gratuite pe internet daca stiti sa folositi un motor de cautare cum ar fi Google.

Ei bine, dupa aceasta scurta analiza, ne putem da seama ca reteta fotografiilor reusite nu este chiar una usoara. Trebuie sa calatorim mult, sa folosim echipamente bune si pe masura cunostintelor noastre, sa stim sa editam fotografiile, sa citim mult despre acest hobby….si in final daca nu avem imaginatie totul este in zadar. Aceasta abilitate nu poate fi invatata. Nu poti invata sa ai imaginatie.

Totusi, singurul lucru care ne ramane de facut daca ne place fotografia, este sa ne insusim pe cat posibil toate abilitatile care se pot invata si sa speram, ca la sfarsit, imaginatia va veni la noi ca o rasplata pentru toata muca depusa pana atunci.

 

atunci si acum

Read more:
Lepidoptera
Inamicul garderobei

Ordin: Lepidoptera Echipament: Nikon PB-6 (burduf macro) Nikon SB-600 + reflector (lumina) Dispozitiv de de reglaj pentru focus + micrometru...

Close