Apus de vis (2) | Bogdan Photography Apus de vis (2) | Bogdan Photography

Apus de vis (2)

Balansul de alb, sau punctul de alb, este în multe situații cheia un unei fotografii.
Alegerea unui balans de alb corect, mai ales atunci cînd este vorba de fotografia în natura, tine mai mult de gust, deci nu putem vorbi în termeni absoluți de valori corecte sau greșite ale balansului de alb. Nu poți critica o fotografie doar pentru ca tonurile culorilor sun prea reci sau din contra, prea calde. Fotografi diferiți au preferințe diferite în alegerea balansului de alb.

1. Ochiul uman este mult mai sensibil la culorile calde, cu tonuri ușor gălbui sau roșii. 2. Balansul de alb poate fi modificat în timpul editării doar dacă fotografiem în format RAW

In fotografia de mai sus, mi-a trebuit ceva timp sa aleg balansul de alb potrivit. Dacă foloseam tonuri calde, adică valori mai ridicate ale balansului de alb, prim planul fotografiei era prea gălbui, dar norii arătau asa cum as fi vrut, sau ma rog pe aproape…
In schimb pe nuanțe mai reci (deci un balans de alb cu valori mici) se întîmpla exact invers, prim planul se apropia mai mult de ce as fi vrut eu, dar nuanțe de albastru predominau norii, iar acest lucru nu-mi plăcea.

Am salvat doua versiuni, ale aceleași fotografii avînd setări ale balansului de alb diferite, apoi în Photoshop le-am suprapus și cu ajutorului unei măști am ales ce mai a plăcut din fiecare. Contrastul cald-rece a fost ceea ce am urmărit.

Mai jos ambele versiuni. In stînga tonuri reci, în dreapta calde. Rezultatul este fotografia principala.

Care va place mai mult ?

Balans de alb

 

Read more:
Musca

Close